主要题型为词义猜测题和语义理解题。这类题考查同学们对英语文章中生词的解释意义、代词的指代意义或短语和句子的含义。常见的提问方式有：What does the word/phrase“…”in Paragraph…mean?
China to Launch 1st Lunar Probe Chang’e I This Year
China says the launch of its first lunar probe Chang’e I is just around the corner. Chinese scientists made the announcement on Wednesday, saying the satellite would be launched in the second half of this year.
Since China announced the project in 2004, the country’s first lunar exploration project has drawn world-wide attention. Now, China’s space scientists say the satellite is ready for lift off.
Ouyang Ziyuan, chief scientist, China’s lunar exploration project, said,“Preparations for the satellite, rocket, ground control and data reception are ready for the exploration. We will be able to launch the probe the second half of this year.”
The probe’s operational orbit has already been decided on. Chang’e I is scheduled to enter the moon’s orbit after a nearly 400 000-kilometer journey in space. And a committee of over 100 space experts has also been established for the project. The scientists have agreed to share the data sent back by Chang’e I on the lunar environment.
Ouyang Ziyuan said,“We will make a 3D map of the moon and research the distribution of lunar elements, lunar soil thickness and the moon’s surface environment.”
Ouyang Ziyuan says Chang’e I will be carried by a Long March A3 carrier rocket for its launch. This is scheduled to take place at the Xi’Chang Satellite Launch Center.
1. What does the underlined words“around the corner”in the first paragraph mean?
A. in the corner
B. on the way
C. in the way
D. at the corner
2. When did China announce the project?
A. In the second half of this year.
B. In 2004.
C. In the first half of this year.
D. In 2008.
3. How long will Chang’e I travel before it enters the moon’s orbit?
A. 300 000 kilometers.
B. 400 000 meters.
C. 400 000 000 meters.
D. 5 000 000 kilometers.
4. What will Chang’e I do in space?
A. It will just circle around the moon.
B. It will make a 2D map of the moon and research the distribution of lunar elements.
C. It will send the TV signals to make our life more colorful.
D. It will make a 3D map of the moon and do some research about the moon.
5. Which one is TRUE?
A. The committee is made up of less than 100 space experts.
B. It is scheduled to launch at the Jiuquan Satellite Launch Center.
C. The data sent back by Chang’e I will be shared by the scientists.
D. Chang’e I will be carried by a Long March B3 carrier rocket for its launch.【分析】
主要题型为主旨大意题。这类题考查同学们对文章中心思想、段落大意的归纳、总结及概括能力。归纳文章主题时，选项的内涵和外延要恰如其分地概括文章主题。常见的提问方式有：What is the main idea of this passage?【例题剖析】
Beijing to Hold Olympic Cultural Activities
Beijing Olympic organizers say the city will hold a variety of Olympic cultural activities between June and September. This is an attempt to provide an opportunity for both domestic and overseas tourists to experience the combination of Olympic and Chinese cultures.
The officials released schedule of the activities at a coordination meeting Thursday.
Zhao Dongming is with the Beijing Olympic organizing Committee. He said cultural activities are an important part of the sporting event.
“The Olympic Games is a big international stage. It provides a broad platform to showcase the diversified cultures in China and across the world through various cultural activities. It promotes understanding of China and Beijing.”
Officials say the Olympic Cultural Square Program will be the core part of the city Olympic cultural activities. Over 100 squares in Beijing will be used as platforms for cultural shows and activities in the summer.
Other cities, including Hong Kong, Shanghai and Tianjin will also have a variety of cultural activities in the run up to the Olympic Games.
1. What is the main idea of this passage?
A. 2008 Olympic Games will be held in Beijing.
B. It shows us the importance of holding Olympic Games in China.
C. Chinese people hold Cultural Activities in honor of Olympic Games.
D. Chinese government tries to improve the transportation in the run up to the Olympic Games.
2. Which city will not have a variety of cultural activities in the run up to the Olympic Games?
A. Chongqing B. Beijing
C. Tianjing D. Hong Kong
3. What is the cultural magnificence of holding 2008 Olympic Games?
A. It can help Chinese to make a lot of money.
B. It will provide a broad platform to showcase the highly-developing economy in China and across the world.
C. This is an attempt to provide an opportunity for both domestic and overseas tourists to experience the combination of Olympic and Chinese tourism.
D. It will let people all over the word have a chance to experience Chinese various cultures.
主要题型为观点态度题。这类题考查同学们对文章中观点、感情、态度、目的、意图的理解。同学们要从文章的用词、语气或对某个细节的陈述来推断作者的态度、观点等。常见提问的方式有：What is the opinion of the writer in this passage?
China’s Housing Prices to Keep on Rising in 2008
BEIJING, Jan. 11th（Xinhua），a report by the Chinese Academy of Sciences（CAS）predicted that housing prices in China would keep on rising this year and the increase rate would roughly equal that of 2007.
The sale of residential buildings this year would hit 697.99 million square meters, up 2.24 percent year on year, according to the report on the prospects of the Chinese economy in 2008 released on Friday by the CAS forecasting center.
The real estate market would maintain a“good momentum,”and investment in the property sector would reach 2.54 trillion yuan（about 347.5 billion yuan）, the report said.
The total floor space of“completed”buildings would drop 8.2 percent to 1.9 billion square meters in 2008, leading to a further dwindling of the housing supply, said the report, noting that the imbalance between supply and demand would be aggravated.
From January to November of 2007, housing prices in 70 major Chinese cities jumped 7.3 percent year on year. Housing prices were up at a rate of 7.3 percent in November alone, a report by the Chinese Academy of Social Sciences（CASS）showed.
The November rate was the highest monthly gain since July 2005 when the monthly housing price survey was started.
1. What is the opinion of the writer in this passage?
A. The writer thinks the prices of houses will go down.
B. The writer thinks the prices of houses will go up.
C. The writer thinks the prices of houses will keep stable.
D. The writer just reports the facts and data objectively.
2. How many square meters of residential buildings were sold in 2007?
A. 697.99 million square meters.
B. 347.5 million square meters.
C. About 683 million squaremeters.
D. It hasn’t been mentioned.
3. What was the highest monthly gain since July 2005?
A. 2.24 percent.
B. 7.4 percent.
C. 7.3 percent.D. 8.2 percent.【分析】